Algunes consideracions a l´hora de contractar un projecte fotovoltaic

26/04/2022 | Bloc

L’equip d’assessors de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot ha preparat aquest article on et donem dotze punts que has de tenir molt en compte abans de plantejar-te posar plaques solars a la teulada de la teva empresa.

 1. És molt important contractar una empresa instal·ladora amb capacitat tècnica i amb experiència comprovable en instal·lació i ús d’equips. El mercat ha crescut molt i a causa de la manca de professionals en el sector hi poden haver empreses que no compten amb professionals i experts capacitats.
 2. En inversions que tenen una vida útil de com a mínim 25 anys, el fet de contractar material homologat i primeres marques ajuden a que la instal·lació tingui un millor rendiment i durabilitat.
 3. Facilitar els hàbits de consums i traslladar tota la informació necessària a l´empresa instal·ladora serà imprescindible per evitar errors en el dimensionament i disseny de la instal·lació. Si la seva empresa instal·ladora no li demana aquesta informació desconfiï de la idoneïtat de la proposta.
 4. Tenir clares les garanties dels diferents components de la instal·lació és un paràmetre important a l´hora d´escollir el proveïdor. En un projecte fotovoltaic és important saber quines son les garanties de rendiment i producció dels panells fotovoltaics, la garantia de l´estructura, de l’inversor, etc…
 5. Quan ens ofereixen el servei de manteniment de la instal·lació és important saber cada quan es realitza, si inclou visita física, si inclou neteja de panells, quines condicions ens ofereixen en el manteniment correctiu, etc.
 6. Cal assegurar-se que el càlcul de la producció d’energia de la instal·lació que faci l’empresa proveïdora sigui correcte i no s’hagi fet per sobre de la seva capacitat real de la instal·lació. De ser així, el càlcul de l’estalvi generat i el retorn de la inversió pressupostats no es compliran.
 7. Un altre clàssic es el de, en el càlcul del retorn de la inversió i del flux de caixa, indicar uns increments anuals de l’energia i dels preus de la compensació dels excedents alts, també per fer sortir uns números més favorables. Moltes vegades son càlculs molt teòrics i allunyats de la realitat.
 8. Calcular que  s’autoconsumirà el 100% l’energia generada per la instal·lació no és possible perquè sempre hi ha moments del dia o dies sencers,  per exemple, vacances, caps de setmana o festius, que no es consumeix l’energia generada per la instal·lació.
 9. Atenció al fet que us informin de forma incorrecte de les ajudes o subvencions a les que l’empresa es podrà acollir a l’hora de fer la seva instal·lació d’autoconsum.
 10. Hi ha algunes instal·ladores que presenten un pressupost molt competitiu, però en la lletra petita indiquen que queda supeditat a revisió mitjançant una visita tècnica, on tot pot canviar normalment a l’alça. En moltes ocasions es demana signar la conformitat dels pressupost per realitzar aquesta visita tècnica, el que fa que l’empresa ja quedi lligada amb la instal·ladora en base a aquest contracte signat i amb el risc de que el pressupost final no tingui res a veure amb el presentat inicialment.
 11. Molta atenció amb aquelles empreses que subcontracten les tasques d’instal·lació a autònoms i que en base a una formació bàsica, treballen a preu de m2 instal·lat amb panells adquirits a grans magatzems de material elèctric, sense garanties contrastades.
 12. Reduir despeses de la instal·lació o no incorporar en el pressupost conceptes tant importants i imprescindibles en qualsevol instal·lació correctament plantejada com puguin ser l’estudi estructural de la coberta o les línies de vida necessàries pel muntatge i manteniment de la instal·lació.

És molt important escollir una empresa instal·ladora amb capacitat tècnica i experiència contrastable. La demanda d’instal·lacions ha crescut molt els darrers mesos i han aparegut moltes noves empreses instal·ladores que no disposen de l’experiència tècnica necessària.

Escollir proveïdor per un projecte fotovoltaic i comparar diferents projectes no és gens fàcil. Per això és important comptar amb l’assessorament i acompanyament d’un assessor que doni resposta a tots els vostres dubtes. Sabeu que des de la Cecot us podem ajudar?

Si vols reduir la despesa elèctrica produint la teva pròpia energia, assessora’t abans de prendre cap decisió, trucant al telèfon d’atenció 93736 60 00, enviant un correu electrònic a renovables@cecot.org o enviant-nos aquest formulari.